Kertépítés a tetőn: porfestett rozsdamentes acélból készült emelt ágyásokkal

Manapság sok épület lapos tetővel kerül megépítésre, ami új dimenzióba helyezi a kertépítést, hiszen a tetőteraszok területei ideális helyszínt biztosítanak egy kis zöldítésre.

A tetőteraszok beépítése manapság nem merül ki néhány dézsás növényben és egy ülőgarnitúrában. Sok kertépítő mérnök alkalmazza ma már a porfestett rozsdamentes acélból készült emelt ágyásokat ezen a területen, hiszen nem csak vizuális élményt nyújtanak, de egyben egy komplett közösségi, vagy intim élettér kialakításához is hozzájárulnak és tökéletes kiegészítői a tetőterasz növényeinek.

Tetőterasz: egy darab természet

A fémből készült emelt ágyások nemcsak a kertben mutatnak jól. A tetőteraszokon is tökéletes választást jelentenek a corten acélból vagy a porfestett rozsdamentes acélból készült magas ágyások. Sok tetőterasz oly módon kerül kialakításra, hogy nem lehet 30-40 cm magas termőföld réteget szétteríteni, mivel az túlságosan megterhelné a födémet és a vízelvezetést is nehezebbé tenné a nagyobb gyökérzettel rendelkező növényzet. Az extenzív kialakítású tetőteraszokon egy szerves anyagban szegény talajkeveréket helyeznek el, amelyen különféle, hőségtűrő, de kis vízigényű növények élnek csak meg. Ha viszont szeretnénk egyéb növényeket – fűszer- vagy gyógynövényeket, kisebb cserjéket, stb. – is tartani a ház tetején, akkor számukra az emelt ágyás a megoldás. Ebben ugyanis elegendő mélységet lehet biztosítani a fejlett gyökérzetnek. Ráadásul a konténeres megoldás az öntözést is megkönnyíti és ami a legfőbb, szükség estén mobilizálhatóak ezek a növénytárolók!

A fém tökéletes választás, ha emelt ágyásról van szó!

A rozsdamentes acélt például harmonizálni lehet a környezetében megjelenő felületekkel, például a nyílászárók színével. A fém felületén elhelyezett perforációkkal pedig szinte minden modern építészeti stílushoz tökéletesen illeszkedni tud. Az egyedi mintázat még inkább ornamentikus hangulatot áraszt a benne elhelyezett növényekkel együtt. Emellett dekorációs elemként meg is világítható led szalagok segítségével, amely távvezérléssel állítható színhőmérsékletével az aktuális évszak színvilágához igazodik, így emelve a tetőterasz pompáját.

Társasági ember vagy magányra vágyik? A tetőn komplett élettér alakítható ki mindenki számára

A porfestett rozsdamentes acélból készült emelt ágyások és lebegő- vagy teli padok segítségével a legkisebb zug is könnyedén és praktikusan kihasználható a tetőteraszon. Így a lakószobák vagy irodák mellett olyan harmonikus életteret alakíthatunk ki, amely a pihenés, kikapcsolódás, társasági élet helyszínévé válhat. Ha teli padot választunk, alatta tárolásra is alkalmas területet nyerhetünk, míg a lebegő padok zsanérok segítségével akár le is hajthatóak, így további tér alakítható ki. A tetőteraszok „bezöldítésével” ráadásul az építéssel elveszített zöldterület egy része is pótolható, így különösen környezetbarát megoldásnak számít.

Míg korábban egy-egy dézsában kerültek elhelyezésre növények a szabadtéri ülőgarnitúra mellett, addig mára egyre inkább igényként merül fel a tér komplex kialakítása egyedi corten acélból vagy porfestett rozsdamentes acélból készült magas ágyások, padok segítségével, amelyek jó térkihasználást és különleges hangulatot adnak a terasznak és a tetőkertek egyaránt.


További információk: Kincses Ildikó

E-mail: ildiko.kincses@innosteeldesign.com

Telefon: 0630/681-3773