Egyedi hangulatú kert és kerítés fémek felhasználásával

Ha túllépünk az évszázadok alatt megszokott anyagokon, különleges és exkluzív környezetet, saját, varázslatos világot teremthetünk az otthonunk köré. Ennek titka nem más, mint a látványos patinájú corten acélból, vagy éppen az egyedi színű, porfestett alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült kerítés!

A kert csodás dolog, de azt sokan nem szeretik, ha idegenek belátnak – vagy netán könnyen bejutnak – a portájára. A háztulajdonosok egy része éppen ennek elkerülése végett stabil, masszív kerítésben gondolkodik, amely biztonságot nyújt és korlátozott – vagy teljes – átláthatatlanságával biztosítja a lakók számára a privát életteret. Ugyanakkor sok tulajdonos a filigrán, átlátható kerítést részesíti előnyben. 

Kerítés lakásfelújítási támogatással?

A nemrégiben bejelentett állami lakásfelújítási támogatás felpezsdítette a hazai ingatlanok világát, hiszen ennek a lehetőségnek a segítségével akár hatmillió forintos fejlesztés is elérhető. A támogatás nemcsak a lakóépületre vonatkozik, de új kerítés is finanszírozható belőle!

Mivel az elmúlt évszázadok során főként kőből és fából készítették a kerítéseket – majd később már betonból is – manapság is ezek az anyagok számítanak standardnak. Néhány éve azonban megjelentek a porfestett alumíniumból, rozsdamentes acélból, illetve a patinás corten acélból készült kerítéselemek is, amelyek egészen különleges hatást keltenek, miközben funkciójukat tökéletesen betöltik. Ráadásul egyediségük okán tökéletesen belesimulnak a környezetükbe. Hasonlóan „működnek”, mint a corten acél kerti installációk és kiegészítők, melyek az első pillanattól fogva szerves részei az élettől harsogó kertnek.

A fémek használata a kertben kifinomult stílusérzékről árulkodik

Bár sokan csupán a funkcionalitást tartják szem előtt, mikor a zöldterület „bútorzatát” tervezik, egyre inkább teret hódít az a trend, hogy ezek a tárgyak korábban nem megszokott, a természetbe mégis elképesztő módon illeszkedő anyagokból, egyedi tervek alapján készüljenek el. Ilyen például a corten acél, illetve a felületkezelt alumínium és rozsdamentes acél is, mely nemcsak különleges megjelenésével, de tartósságával is kiemelkedik a lehetőségek közül. Ezen anyagok felhasználása a tulajdonos kifinomult stílusérzékéről, illetve előrelátásáról is sokat elárul, hiszen a belőlük készült tárgyak izgalmasak, inspirálóak, miközben ellenállnak az időjárásnak és az idő múlásának is, tartósságuknál fogva pedig generációkon átívelő örökséggé válhatnak.

Corten acélt vagy alumíniumot, rozsdamentes acélt a növények közé?

Pontosan! Ugyan első hallásra talán furcsa és talán elképzelhetetlen is lehet ez a kombináció, ha jobban belegondolunk, mégsem az. Hiszen a fém maga is a természetből származó anyag! A corten acél ráadásul folyamatosan változik az évek során egy speciális patinaréteg miatt, így tökéletesen illeszkedik a folyton átalakuló, színesedő növényekhez, legyen szó emelt ágyásról, kerti installációról, funkcióval bíró tűztálakról vagy quadratról, mécsestartóról, netán a különböző méretű design ball-okról, melyek önmagukban is teljes mértékben megállják a helyüket, de akár növényekkel is beültethetők, a még pazarabb látvány érdekében. Sőt, akár külső vagy belső burkolatként is megjelenhet az épület egy-egy részén, kiemelve a felületet! A porfestett, fényezett vagy OIKOS festékkel színezett alumínium is hasonlóan alkalmas erre a feladatra.

Változtassuk különleges élettérré a kertet!

Egyre nagyobb teret hódít a kert négy évszakon átívelő használata. A családdal, barátokkal eltöltött idő egyik központi eleme a kültéri konyha. A kertben és a teraszon elhelyezett kültéri konyhákkal a szabadban töltött idő kiegészül a közös étkezések örömével és felejthetetlen emlékek helyszínévé válik. Az Innosteel Design kínálatában megjelenő kültéri konyhák rozsdamentes acélból készülnek egyedi méretben, választható színű porfestett felülettel és pulttal. A konyhaszigeteket kifinomult anyaghasználat, hosszú élettartam és könnyű tisztíthatóság jellemzi, melynek kínálata folyamatosan bővül a portfólióban a tavasz közeledtével.  

Milyen stílusú házhoz illenek a corten acélból készülő kerti kiegészítők és kerítés?

Alapvetően nem behatárolható ez a kérdés, hiszen az ebből az anyagból készült tárgyak – kialakításuktól és funkciójuktól függően – minden miliőben megtalálják a helyüket. Tény, hogy leginkább Ausztráliában kedvelik ezt a fajta kertdekorációs módot, mivel az ottani vörös sziklákat idézi a corten acélon – természetes módon – képződő patina különleges, rozsdás színe, de az egyedi tervezés jóvoltából valójában az európai és skandináv, vagy épp az ázsiai stílusú kertek világában is magától értetődő a megjelenése. A megszokott fából és kőből készült kerti kiegészítők, illetve tűzrakó helyek, valamint robosztus kerítések után a fém ilyen módon való felhasználása első pillantásra idegen, extrém dolognak tűnhet. Kellő nyitottsággal azonban könnyen meglátható benne az a fajta szépség, amely csak erre az anyagra jellemző, hiszen egyszerre sugároznak erőt és stabilitást, miközben légiesek és mozgalmasak is a belőle készült tárgyak.


További információk: Kincses Ildikó

E-mail: ildiko.kincses@innosteeldesign.com

Telefon: 0630/681-3773