AMIT A FÉMEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

A fém azon elemek egyike, mely több ezer éve jelen van az emberiség életében. A fémek rideg, kemény anyagok, talán épp ezért jelentik sok ember számára a stabilitást, a megbízhatóságot. Az építkezések során elengedhetetlen a használatuk, de ha közelebbről megvizsgáljuk a felhasználási lehetőségeit, számtalan lehetőséget találunk a belsőépítészetben és kertépítészetben is a használatára. Vizuális élményként általánosságként elmondható a fémekről, hogy modern megjelenést kölcsönöznek egy-egy formának, nyitottságot, trendkövetést, egyediséget csatolunk a tulajdonos személyéhez.

Rozsdamentes acél
A rozsdamentes acél ellenállóbb a rozsdával, foltosodással szemben, mint a közönséges acél. A levegő pára és oxigéntartalma nem károsítja, felületük nem rozsdásodik. A termékek elkészítése során a gyártónak különös figyelmet kell fordítani az anyag megmunkálására, az azzal kapcsolatos előírások betartására.
A rozsdamentes acélt használhatjuk a felület színezése nélkül is. Ilyenkor gyönyörű megjelenést érhetünk el a felület szálcsiszolásával vagy polírozásával. Természetesen színezhetjük is a felületét. Hasonlóan az alumínium felületkezeléséhez, számtalan szín, árnyalat, textúra közül van lehetőségünk választani akkor is ha rozsdamentes acélt választunk kreatív projektjeink megvalósításához.

Aluminium
Az alumínium sok pozitív tulajdonsága alapján napjaink egyik széles körűen felhasznált és korszerű alapanyaga: hosszú élettartamú, korrózióálló, könnyű. Súlya az acél súlyának mintegy 1/3-a (1m2 1mm-es alumínium súlya hozzávetőlegesen 2,8kg). Amennyiben színre festett növénytartó, dekoráció illeszkedik leginkább a kert megjelenéséhez, tökéletes választás a RAL színre színterezett alumínium.

Corten acél
A Corten acél hazánkban is egyre inkább ismert acélfajta. Tapasztalataim szerint a corten acélról megoszlanak a vélemények. Sokan rajonganak érte, csodálják felületének játékosságát, mások idegenkednek tőle. Ami biztos: véleménye mindenkinek van róla, nehezen lehet úgy elhaladni mellette, hogy észrevétlen maradjon. Ugyanakkor rendszeresen találkozok tévhitekkel a corten acéllal kapcsolatban, melyek tisztázásra szorulnak.

Már korrodált az anyag felülete megvásárláskor?
A corten acélt „élő anyag”-ként is emlegetik. Színe a patinásodási időszak alatt folyamatosan változik, mindig más arcát mutatja. Kezdetben az anyag fémtiszta, majd a levegő páratartalmának és csapadék, nedvesség hatására először narancsos, majd egyre sötétebb lesz, míg el nem nyeri végleges meleg, mélybarna színét.

Ha rozsdásodik, akkor egy idő után el is porlad az anyag?
Korrózióálló képességét speciális ötvöző anyagainak köszönheti. Patinaréteg alakul ki a fém felületén, mely paradox módon megvédi az anyagot a korróziótól. A corten időjárásálló acél ellenáll a légköri viszontagságoknak, mint például az eső, jég, hó, köd. A továbbiakban nem igényel semmilyen karbantartást, kezelést. További érdekessége, hogy az anyag sérülés esetén önmagától kijavítja a horzsolt felület patina rétegét.

Hol tudom felhasználni?
A CORTEN megjelenése extravagáns, egyedi, rendkívüli harmóniát alkot a természettel, ugyanakkor varázslatos hangulatot teremt a belső terekben is. Modern és ipari megjelenésű anyag, mely meleg és természetes színével figyelemreméltó kontrasztot alkot. A korrodáció során kialakuló rendhagyó felületi struktúrával különlegesen szép esztétikai látványt nyújt. Jól illik letisztult formájú épületekhez, modern belső terekhez és kertekhez.
Beltérben fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy csak dekorációként, ne funkcionális elemként használjuk. Gyakori érintés esetén a corten felületére zsírréteg kerül, illetve kezünket és ruhánkat is megszínezi az anyag felületén levő porózus rozsdaréteg. A gyártás során kialakított patina réteg beltérben – mivel nem éri csapadék – nem fog változni.

A rozsda kialakításához nincs különösebb eljárásra szükség. Az anyag felülete önmagától korrodálódik az időjárás hatására. A kertben az eső hatására távozó rozsdás megfolyásokat elkerülendő, füves területekre, mulcsra, zúzalékra helyezzük az anyagot.

Lágyacél
A lágyacél használata is egy lehetséges megoldás lehet kertépítészeti felhasználásra. A felület kezelés nélküli acél kültéri használatra problematikus és nem ajánlott, hosszú távon a korrodációtól nehéz megvédeni az anyagot. A felületének megvédése ipari korrózióvédelmi eljárással, színezése porszórással érhető el – több száz RAL szín közül van lehetőség választani. Kültérbe való elhelyezésekor a színterezett réteg alá ajánlott egy plusz védőréteg felhordása, a porszórt felület megsérülésekor esetleg jelentkező rozsdásodási folyamat megakadályozása végett.


További információk: Kincses Ildikó

E-mail: ildiko.kincses@innosteeldesign.com

Telefon: 0630/681-3773